Blefaroplastia

5439Dacă ochii sunt oglinda sufletului, atunci frumuseţea exterioară este partea vizibilă a frumuseţii interioare manifestându-se prin lumina care iese din ochii fiecăruia. Niște ochi pătrunzători și o privire lumininoasă, odihnită obținută prin minimizarea defectelor apărute odată cu înaintarea în vârstă au un impact important asupra propriei personae. Ele redau totodată aspectul tânăr și vioi al înfățișării.

Pleoapele căzute, cu exces de piele, ridurile de la colțul ochilor, cearcănele, sprâncenele ptozate și nearcuite ne fac să arătăm mai bătrâni și mai obosiți. Suntem de părere că soluția optimă cu efecte de lungă durată pentru contracararea efectului de îmbătrânire o reprezintă blefaroplastia sau liftingul de pleoape.

Blefaroplastia reprezinta procedura chirurgicală de eliminare a țesuturilor în exces – piele și grăsime dacă este cazul. Scopul final este de a minimiza aspectul inestetic al feței (pleoapelor) dat de cearcăne, aspect de ochi înfundat, sau chiar îndepărtarea și eliminarea pe cât posibil a ridurilor și imperfecțiunilor feței. Ele apar odată cu înaintarea în vârstă. În acest caz, împreună cu blefaroplastia pleoapelor inferioare se realizează și un lifting de etaj mjlociu al feței (ritidectomie/ridectomie). Liftingul poate consta în repoziționarea comisurilor bucale (colțurile gurii), ridicarea pomeților, ștergerea ridurilor (a șanțurilor) de la nivel nazogenian. Scopul final este de a reda aspectul odihnit și tineresc al feței.

În primele luni postoperator zona poate fi sensibilă la soare și vânt și, de aceea, ca măsură de precauție, se recomandă utilizarea ochelarilor. Liftingul de pleoape reprezintă o procedură minim-invazivă care se realizează sub anestezie locală.

Durata intervenției chirurgicale este între 60 și 90 de minute, dacă vorbim  de blefaroplastie superioară sau inferioară, și până la 3 ore pentru o blefaroplastie completă. Tehnica chirurgicală presupune mici incizii la nivelul șanțurilor pleoapei superioare (pliul pleoapei) și imediat sub gene pentru pleaopa inferioară.

Recuperarea postoperatorie este rapidă și de scurtă durată, nefiind necesară urmărirea pacientei în clinică mai mult de 2 ore postintervenție chirurgicală. Poate aparea totuși, un ușor dinscomfort la nivelul zonei, vânătăi (echimoze), ușoare edeme, simptome ce dispar în scurtă vreme. De asemenea, trebuie să mai știți că cicatricile pe perioadă de până la 6-9 luni pot avea o nuanță usor rozalie. În final aceasta devine o simplă și subțire urmă albă care se ascunde în șanțurile (pliurile) și umbrele naturale ale feței.

Efectul procedurii este de lungă durată, menținându-se în medie, de regulă, 10-15 ani, iar în funcție de variațiile de greutate și alte boli metabolice efectul se poate scurta.

Există alternative la actul chirurgical minim-invaziv numai pentru blefaroplastia inferioară. Printre tehnicile existente se numără injectările de acid hialuronic sau grăsime proprie dar, noi, opinăm că tehnicile cu injectări de substanță de umplere nu dau rezultatele cele mai bune. În majoritatea cazurilor rezultatul este sub așteptări, raportul dintre beneficiu și riscuri (edem, echimoze locale sau chiar, în cazuri particulare, orbire) fiind mare, și nu justifică procedura efectuată.