Cura cicatricelor

cura-cicatricelorCicatricea este un semn vizibil la nivelul pielii apărut în urma unui proces de vindecare. În urma unei leziuni a pielii apar distrugeri celulare, care se vor vindeca fie fără urmă, dacă sunt superficiale, fie vor determina apariția unei cicatrici.

Cauzele cele mai frecvente sunt accidentele, intervențiile chirurgicale sau acneea. Inițial, cicatricea este roșie, neuniformă, ca după 6-9 luni să capete o culoare albă și un contur uniform (cicatrice matură). În timpul evoluției sale pot să apară perturbări a procesului de cicatrizare.

Cicatrizarea defectuoasă are ca rezultat apariariția următoarelor tipuri de cicatrici: cheloide, hipertrofice, retractile, atrofice sau cu modificări pigmentare. Acestea sunt inestetice, mai ales dacă sunt localizate în zone vizibile și pot afecta și funcția membrelor, în cazul celor retractile. Corecția cicatricială este stabilită de către doctor și este individuală pentru orice pacient.

Dacă sunteți deranjat de aspectul cicatricei puteți să apelați la unul dintre chirurgii noștri și în urma unui examen clinic, el vă va recomanda tratamentul de elecție, care să fie benefic pentru dumneavostră. Trebuie știut că în timpul consultației să menționați dacă aveți alte boli asociate, dacă sunteți fumător sau dacă aveți acnee activă. Toate acestea pot afecta procesul de vindecare.

Tratamentul poate consta doar în folosirea unor topice, precum geluri și unguente, în cazul cicatricilor de mici dimensiuni. În anumite cazuri este recomandat tratamentul chirurgical care constă în excizia cicatricii, sub anestezie locală. Postoperator, în primele săptămâni pot să apară modificări de culoare, discomfort sau inflamarea zonei respective. Totul va fi supravegheat de către doctor care va ține legătura cu pacientul pe durata vindecării cicatricei. Vindecarea poate continua mai multe luni de zile, iar cicatricei noua se va subția și estompa.