Dermatita

dermatitaDermatita este un termen care se utilizează într-un context comun cu eczema și care desemnează o inflamție a pielii. Această afecțiune poate lua o varietate de forme, însă, în general, ea implică puruit cutanat, roșeață, iritații și mâncărimi. La un moment dat în viață, dermatita este o afecțiune cu care se va confrunta una din cinci persoane. Nu pune sănătatea pacientului în pericol, nu este contagioasă și, cu toate că există mai multe tipuri de dermatită, tratamentul pentru această afecțiune este în mare parte asemănător.

Dermatita seboreica

Dermatita seboreica este un tip de dermatită ce se caracterizează prin prezența unor cruste albicioase, uscate sau unsuroase și a unor zone cutanate roșii și iritate. De obicei, acest tip de dermatită se localizează în zonle bogate în glande sebacee – pe scalp (se manifesta prin mătreață excesivă) și pe față (în jurul sprâncenelor, nasului și pe frunte). Dermatita seboreică poate fi ușoară, medie și gravă.

Cauzele ce determină apariția dermatitei seboreice sunt următoarele: stresul emoțional, piele grasă, tulburări neurologice, scăderea sistemului imunitar, insomniile și utilizarea loțiunilor ce conțin alcool și usucă pielea.

Cel mai frecvent, dermatita seboreica se manifestă la persoanele aflate la pubertate și evoluează în pusee. Este o afecțiune deosebit de des întâlnită la barbații cu vârste cuprinse între 18 și 40 de ani. Pentru stabilirea unui diagnostic este necesară o consultație realizată de către medicul specialist dermatolog.

Tratamentul dermatitei seboreice vizează diminuarea și dispariția scuamelor și scăderea iritemului și a puruitului. În cele mai multe cazuri, acest tratament este format din diferite șampoane dermatocosmetice. Acest șampon se va lăsa să acționeze la nivelul scalpului aproximativ 5 minute, după care se clătește cu apă din abundență. Pentru dermatita seboreică de la nivelul feței se vor folosi creme de zi corespunzătoare și se va spăla fața cu un produs delicat. În cazul dermatitei seboreice severe se aplică dermatocorticoid sub formă de loțiune sau cremă.

Dermatita atopica

O boală inflamatorie cronică a pielii, ce se manifestă prin mâncărimi puternice, care ulterior spurează și vor duce la apariția unor bășici, se numește dermatita atopică. Există două categorii de dermatită atopică: dermatita acută și dermatita cornică. Dermatita acută se caracterizează prin escoriații, veziculații, puruit, eritem și exudat seros, iar dermatita cornică se manifestă prin uscăciune, lichenificare și puruit.

În general, cauzele ce determină apariția dermatitei atopice sunt de natură genetică. Cu toate acestea există și alți factori de risc ce pot duce la apariția acestei boli inflamatorii precum: fumul de țigară, părul animalelor, produsele cosmetice ce nu sunt potrivite tipului de piele, poluarea și praful.

În cazul acestui tip de dermatită, tratamentul constă în aplicarea unor creme și unguente pe bază de corticosteroizi. De asemeni, medicii dermatologi recomandă să alegi dușul și nu băile în cadă, să nu folosești apă foarte fierbine, să nu folosețti în exces săpunurile și gelurile de duș parfumate, temperatura din cameră să nu depașească 25 de grade și să optezi pentru haine realizate din materiale naturale, ce lasă pielea să respire.

Nu uita să previi dermatita printr-o hidratare intensivă a pielii. Acordă o atenție sporită brațelor, picioarelor, spatelui, dar și părților laterale ale corpului.