Epilare definitivă cu IPL

g-epilare-definitivaLumina intens pulsată este o nouă și promițătoare tehnologie cu aplicații multiple în estetica medicală: epilare progresiv definitivă, tratarea leziunilor vasculare, pigmentare și a acneei. Efectele sunt dintre cele mai bune, iar reacțiile adverse sunt minime!

IPL (intense pulsed light) sau lumina intens pulsată este una dintre cele mai promițătoare tehnologii în estetica medicală. Istoria a început să se scrie în urmă cu mai multe decenii, atunci când a fost observată pentru prima dată acțiunea luminii puternice asupra firului de păr. De atunci tehnologia a avansat foarte mult, pentru ca în ziua de azi IPL-ul, ruda laserului, să își găsească utilitatea în multe probleme dermatologice.

Principiul de acțiune este asemănător cu cel al laserului: emiterea unui puls luminos foarte intens care este absorbit de diferite structuri ale pielii. Tehnica IPL însă permite selectarea anumitor lungimi de undă ce acționează specific pe diferitele structuri (vasele de sânge, firul de păr, colagenul, glandele sebacee). Lumina odată absorbită este tansformată în căldură, care produce distrugerea acestor structuri.

Tehnica IPL are aplicații multiple. Poate fi folosită pentru îndepărtarea definitivă a firelor de păr (epilare progresiv definitivă), pentru tratarea acneei, a leziunilor pigmentare sau vasculare, pentru reîntinerirea pielii (photo rejuvenation).

Avantajele sunt numeroase. În primul rând este o procedură nedureroasă, minim invazivă. Nu există riscul de a dezvolta cancer de piele. Eficiența a fost dovedită în cadrul a numeroase studii clinice, având aprobare din partea FDA (Food and Drug Administration). Riscul de apariție a reacțiilor adverse (senzație de înțepătură sau căldură locală, eritem, bule sau flictene, hipo- sau hiperpigmentări tranzitorii) este mic. Nu necesită foarte multe precauții.

Ca pentru orice altă procedură, există și contraindicații: sarcina, consumul unor medicamente fotosensibilizante, antecedente de cicatrizare defectuoasă sau de cancere de piele, afecțiuni inflamatorii în zona tratată, prezența de nevi, tatuaje, machiaj semi-permanent în zona tratată, boli fotosensibile.