Formațiuni tumorale cutanate benigne

formatiuni-tumorale-benigneNevii pigmentari

Nevii pigmentari sau, în termeni populari, alunițele, sunt niște formațiuni la nivelul pielii care conțin celule melanocitare și care apar fie congenital, fie de-a lungul vieții. Între vârsta de 5-6 ani apar cei mai mulți, dar ei pot să apară oricând în viața adultă.

Deși inițial benigne, supuși unor factori de risc, nevii pigmentari se pot maligniza. Factorul de risc cel mai important este expunerea la radiații ultraviolete, atât naturale, de la soare, cât și artificiale, de la solar. De exemplu, persoanele care locuiesc în țări predominant însorite au o incidență mai mare a cancerului de piele, melanomul. De asemenea, femeile ce folosesc solarul se expun unui risc inutil, mult crescut de dezvoltare a cancerului de piele.

Un alt factor de risc extrem de important este frecarea, lovirea nevilor (traumatizarea lor). De exemplu, un nev aflat pe linia chilotului sau linia sutienului, precum și în orice zonă care îl predispune la frecări mecanice are indicație de a fi scos.

Melanomul este un cancer extrem de agresiv, cu un prognostic prost și o rată de metastazare foarte mare. De aceea, se recomanda prevenția malignizării nevilor pigmentari deja existenți prin scoaterea/excizia alunițelor care sunt considerate, în urma unui consult, ca având un risc de malignizare.

Se poate folosi excizia chirurgicală, terapia excizională cu laser, electroexcizia sau excizia prin radiofrecvență. În mod obligatoriu, nu se va scoate doar nevul, ci și o porțiune sănătoasă din jur, numită margine de siguranță.

Tot obligatoriu, se va efectua examenul histopatologic al piesei scoase. Examenul histopatologic (sau anatomopatologic) este singurul care poate spune cu certitudine dacă nevul scos a fost sau nu malign. Trebuie sa cereți mereu examen histopatologic!

Dacă te sperie ideea unei cicatrici postoperatorii, specialiștii noștri pot oferi o serie de tratamente ajutătoare care să o modeleze, ștergând aproape complet urmele unor intervenții. Modelarea acestor cicatrici se poate realiza cu folii sau unguente cu silicon, tratamentul începând la câteva zile (14 zile) după îndepărtarea alunițelor/nevilor.

Lipomul

Lipomul este o formațiune tumorală benignă formată din țesut adipos și care se dezvoltă de obicei la nivel subcutanat. Localizarea cea mai frecventă e la nivelul scalpului, cefei, umerilor și spatelui, dar poate să apară în orice parte a corpului. Dimensiunea obișnuită este între 1 și 3 cm, dar poate ajunge și până la 6 cm.

În marea majoritate a cazurilor, nu dă simptome și nu se malignizează. Rareori se poate inflama sau chiar suprainfecta cauzând durere. Cel mai adesea, lipomul poate fi deranjant din punct de vedere estetic, caz în care se poate trece la tratamentul acestuia.

Tratamentul de elecție este cel chirugical, lipomul având o rată de repariție (recidiva) extrem de redusă. Pentru lipoamele mici de 1-3 cm, se folosește o tehnică minim-invazivă (tehnica enucleerii), în care se face doar o micî incizie la piele. Pentru lipoamele mai mari, se foloseste excizia chirugicală, ambele cu rezultate la fel de bune.

În mod obligatoriu, piesa rezecată este trimisă la examenul histopatologic (anatomopatologic). Acest examen este obligatoriu în urma oricărei intervenții chirugicale, fie ea și una minoră, ca cea pentru lipom, efectuată cu anestezie locală. Dacă te sperie ideea unei cicatrici postoperatorii, specialiștii noștri pot oferi o serie de tratamente ajutătoare care să o modeleze, ștergând aproape complet urmele unor intervenții. Modelarea acestor cicatrici se poate realiza cu folii sau unguente cu silicon, tratamentul începând la câteva zile (14 zile) după intervenția chirurgicală.