Formațiuni tumorale cutanate maligne

8362059Expunerea la soare, repetată și neprotejată accelerează procesul de îmbătrânire a pielii cu pierderea densității și elasticității. Pe termen lung poate determina modificări la nivel celular cu posibila apariție a cancerelor cutanate: carcinoame bazocelulare, spinocelulare și melanoame. Carcinoamele bazocelulare și spinocelulare, depistate precoce și tratate corect nu pun în pericol viața pacientului, melanomul necesitând tratamente adiționale oncologice complexe instituite cât mai precoce.

Conduita terapeutică se va stabili în urma consultației inițiale la clinica noastră. Tratamentul chirurgical este cel mai indicat și el constă în excizia atât a formațiunii tumorale, cât și unei zone de țesut sănătos, numită margine de siguranță, care poate varia între 4 mm și 3 cm. Această metodă este benifică pentru pacient, deoerece reduce rata de recidivă. Chirurgii noștri vor evalua aspectele formațiunii de la nivelul pielii, iar cele cu diametru sub 3 cm pot fi excizate sub anestezie locală, fiind benific pentru pacient. Formațiunile mai întinse pot necesita închiderea plăgii cu ajutorul unor proceduri chirurgicale mai complexe – lambou local sau la distanță – sau printr-o grefă de piele, care pentru anestezia locală poate să afecteze confortul pacientului, impunându-se de aceea anestezia generală. Acest aspect se va discuta cu chirurgul în timpul consultului preoperator, în urma examinării formațiunii.

Piesa scoasă va necesita un examen histopatologic, care va determina cu certitudine, în circa 2-3 sapatamani, dacă formațiunea excizată este benignă sau malignă. În acest sens, după aflarea rezultatului la examenul microscopic, specialiștii noștri vă vor propune cel mai potrivit program de urmărire postoperator cu eventuala îndepărtare chirurgicală a altor leziuni suspecte, ca și instituirea unui program de consulturi perioadice pentru monitorizarea și prevenirea eventualelor recidive.