Unghia încarnată

unchia-incarnataUnghia încarnată sau onicocriptoza este o afecțiune a unghiei în care aceasta crește înspre patul unghiul lateral, provocând frecvent durere.

Cauzele sunt de natură mecanică, datorită purtării de încălțăminte indecvată, prea strânsă pe degete. De altfel, în stadiile ințiale, unghia încarnată se poate chiar vindeca purtând o încălțăminte adecvată, suficient de largă în față. Încălțămintea fiind cauza principală, cel mai adesea este afectat halucele – degetul mare al piciorului. Totuți, mult mai rar, unghia ăncarnată se poate regăsi și la nivelul mâinii.

În timp, afecțiunea se poate agrava, cauzând tot mai multă durere și o inflamație cronică a țesturilor moi din jur, peste care se poate adăuga o suprainfecție bacteriană sau fungică, ceea ce duce la o colecție de puroi. În stadiile avansate, din patul unghial lateral se poate scurge o secreție ce conține atât puroi, cât și sânge, leziunea fiind extrem de dureroasă și resimțită la fiecare pas.

Aceste stadii avansate, care nu se mai pot trata conservator, se recomandă a fi abordate printr-o chirurgie cu anestezie locală, care constă în excizia parțială a unghiei și a cauterizării patului unghial restant, ceea ce permite o recuperare bună. Excizia totală a unghiei este recomandată doar într-o minoritate de cazuri, preferându-se de obicei excizia parțială.